Jyvistä puimureihin - blogi maatalouden käytännöistä ja välineistä

Traktorin huolto on tärkeä osa maatilan elämää

Maatilan hoitaminen ei tarkoita vain esimerkiksi maatilalla kasvatettavan karjan tai pellon hoitoa. Myös tilalla käytettävien työvälineiden ja laitteiden huolto on ensiarvoisen tärkeää. Ilman toimivia koneita on työtä huomattavasti hankalampaa ja raskaampaa tehdä. Lisäksi rikkinäiset ja vialliset välineet muodostavat turvallisuusriskin. Usein uuden ostaminen on myös huomattavasti kalliimpaa kuin vanhan säännöllinen huoltaminen. Välineistä huolehtiminen on osa kestävää maatilan hoitoa.

Milloin huoltaa itse, milloin kutsua paikalle ammattilainen?

Pienempiä laitteita ja välineitä, kuten vaikkapa puutarhan hoitoon tarvittavia työkaluja tai ruohonleikkuria, voi huoltaa itse. Suurempien ja kallisarvoisempien laitteiden huolto kannattaa varata asiantuntevalta ammattilaiselta, jota tarjoaa vaikkapa Hämeen traktorihuolto. Toki säännöllisiä puhdistus- ja rasvaustoimenpiteitä voi ja kannattaakin tehdä itse, mutta esimerkiksi traktorin huolto käyttökauden ulkopuolella voi olla järkevää teettää asiaan perehtyneellä ammattilaisella. Traktori kannattaa huollattaa merkkiin erikoistuneella korjaamolla. Muidenkin laitteiden kanssa tulisi ensisijaisesti kääntyä laitteen myyjän tai maahantuojan puoleen, joka osaa auttaa oikean huoltopisteen valitsemisessa ja jolta löytyy tarvittavat varaosat laitteeseesi. Joissain tapauksissa voi olla järkevää pitää varaosia saatavilla myös omalla tilalla, jotta tärkeät laitteet saa heti korjattua.

Välineitä itse huollettaessa tulee turvallisuus pitää kirkkaana mielessä, sillä suuri osa maatilan työtapaturmista tapahtuu juuri huoltotöissä. Missään nimessä ei tulisi yksin yrittää sellaista huoltotoimenpidettä, josta ei ole aivan varma. Myöskään ilman asianmukaisia huoltoon tarkoitettuja työkaluja, ei mitään korjausyrityksiä kannata tehdä, sillä maatalousyrittäjän sairasloma ei ole leikin asia. Ergonomia on toinen asia, joka saattaa tee-se-itse korjaajalta helposti unohtua ja kostautua esimerkiksi selkäkipuna tai muuna epämiellyttävänä vaivana.

Säännöllisillä huoltotoimenpiteillä pidät työvälineesi aina valmiudessa

Eläinten ruokinnan, sadonkorjuun tai minkään muunkaan maatilalla tehtävän arvokkaan työn ei tulisi jäädä tekemättä vioittuneen laitteen vuoksi. Sen takia ennakoiva huolenpito on tärkeää ja sillä voidaan jopa säästää kustannuksissa. Joten sen sijaan, että esimerkiksi säännöllistä traktorin huoltoa pitäisi negatiivisena kustannuseränä, kannattaa sitä ajatella rahan säästönä tulevaisuudessa. Myöskin stressiä ja harmia syntyy vähemmän, kun laitteet pidetään ajan tasalla, eikä ikäviä yllätyksiä pääse syntymään. Kaikista huolto- ja korjaustoimista kannattaa pitää kirjaa ja määritellä kullekin laitteelle sopiva huoltoväli. Kun koneet toimivat niin kuin niiden kuuluu, on omaa työtä paljon mukavampi tehdä.